duminică, 30 octombrie 2016
marți, 25 octombrie 2016
Primul meu zbor cu drona Phantom 3
De ce trebuie sa ti cont atunci cand cumperi o DRONA.
1. Timpul de zborFoarte important! Stresul cel mai mare în cazul unei drone este momentul în care se termină bateria. Da, dronele din ziua de astazi au elemente de siguranță și aterizează singure acolo unde se află în cazul în care au bateria descărcată dar treaba asta nu vă ajută dacă se-ntâmplă să fie deasupra unui lac. Căutați drone care să aibă autonomie mai mare de 10 minute.
2. Elemente de siguranță
Chiar dacă s-au ieftinit foarte mult și vor deveni ca DSLR-ulile și toată lumea va avea una, sunt totuși niște bani pe care îi puteți pierde în câteva secunde. Gravitația nu iartă. E important să știe să se-ntoarcă acasă în momentul în care pierde legătura cu telecomanda sau să aterizeze singură de urgență dacă bateria nu mai ține. Pe vremea când filmam fără imagine live la sol, treaba asta mi-a salvat drona de câteva ori. E foarte ușor s-o pierzi din vedere.
3. Stabilitatea imaginii
Oricât de cool ar fi dronele, din punct de vedere distracție nu reprezintă mare lucru. Sus, jos, stânga, dreapta și rotire. Practic, dacă ai semnal bun GPS, este ca și cum te-ai juca cu un punct în aer care rămâne fix atâta timp cât nu te atingi de telecomandă. Nu ai satisfacția unui avion sau elicopter cu telecomandă pe care trebuie să le controlezi de la decolare până la aterizare. O dronă e importantă pentru poze și filmare. Jucăriile astea ne permit să vedem lumea dintr-o perspectivă nouă. Imaginile rezultate chiar dacă nu sunt neapărat frumoase din punct de vedere artistic, sunt spectaculoase orice ai filma. De aceea este foarte important să ai o cameră bună și un sistem de stabilizare eficient.
Nu vreți să aveți fotografii mișcate și clipuri video care generează amețeală spectatorului. Tehnologia de zbor din interiorul acestor drone este incredibilă. Se agață de o coordonată GPS preluată de la câțiva sateliți și compensează cu ajutorul elicelor și a înclinației proprii orice pală de vânt. Acest lucru duce la un zbor nu foarte lin și la vibrații care afectează destul de rău camera de filmat/fotografiat. Partea mișto este că cineva a inventat gimbal-ul și problema este rezolvată.
Recomand să căutați pe youtube imagini filmate de utilizatori cu respectivele drone ca să vă dați seama dacă este ceea ce vă doriți. Dronele cu camere fără stabilizare sunt cool, mai ieftine dar rezultatul video/foto o să fie nesatisfăcător.
4. Imagini live la sol
Am zburat multă vreme folosind intuiția și cu ochii-n soare. E ok dacă acoperi o suprafață relativ mică de filmare/fotografiere. După ce mi-am montat un sistem de FPV ca să văd ce „vede camera” viața mea a fost mai simplă și timpul de filmare și chiar cel de editare s-au redus simțitor. Cadrele îmi ieșeau din prima fără să mă chinui.
E important să aveți și un sistem care vă afișează parametrii dronei: capacitatea bateriei, altitudinea, distanța față de punctul de decolare și cel mai important un cap compas care să vă arate direcția către bază.
5. Cutie de transport.
După ce montezi drona, este destul de enervant să o faci bucăți și să o asamblezi de fiecare dată când vrei să filmezi ceva. De aceea cutia originală nu ne ajută cu nimic și vă recomand să aveți o cutie de tranport în care încape gata asamblată și pe care s-o puteți arunca neglijent intr-un portabagaj.
Primul meu zbor cu o DRONA.
Drona-Phantom 3 Advanced.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)